Boris Johnson, un politician populist care a militat intens pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, se poziționează din nou în opoziție față de premierul Theresa May.
Vineri, Boris Johnson lăuda discursul Theresei May, care a propus o perioadă de tranziție de doi ani post-Brexit.
Însă surse politice citate de publicația Sunday Telegraph au declarat că Boris Johnson a început să formuleze solicitări suplimentare privind concretizarea Brexit, situație care riscă destabilizarea Guvernului de la Londra.
„Boris Johnson va fi unul dintre miniștrii care vor insista să nu adoptăm nicio reglementare nouă a UE în perioada de tranziție”, a declarat un oficial guvernamental.
Theresa May a propus ca în eventuala perioadă de tranziție post-Brexit Marea Britanie și Uniunea Europeană să aibă standarde identice de reglementare. „Avem nevoie de o abordare practică privind reglementările care să ne permită să colaborăm pentru a aduce prosperitatea popoarelor noastre”, a afirmat Theresa May în discursul rostit în orașul italian Florența.
„Nici Marea Britanie, nici Uniunea Europeană nu vor fi în poziția de a implementa ușor noi aranjamente” după producerea Brexit, în martie 2019, crede Theresa May, motivând astfel necesitatea unei perioade de tranziție de doi ani.
În această perioadă de tranziție, relațiile comerciale UE-Marea Britanie ar urma să continue la fel ca înainte de Brexit, recomandă Theresa May.
„Dacă negocierile vor fi abordate corect, putem găsi o modalitate de a merge înainte care să fie un succes pentru toate popoarele noastre. Vrem cu toții să terminăm acest proces cât mai curând, dar tonul va fi stabilit de lideri. Trebuie să fie un ton al încrederii reciproce”, a continuat Theresa May.
Premierul britanic a subliniat că își menține opinia că „lipsa unui acord va fi un lucru mai bun decât un acord prost” la sfârșitul negocierilor pe tema Brexit.
„Oamenii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, prin urmare vom ieși. Dar Brexit reprezintă o oportunitate pentru ambele părți de a ajunge la un nou parteneriat, în sensul unui viitor măreț pentru UE și Marea Britanie”, a insistat Theresa May.
„Marea Britanie are o relație total diferită cu UE decât Norvegia și Canada. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a crea un parteneriat total diferit” de acordurile UE cu acele țări. „Să gândim în mod creativ, să fim ambițioși”, a spus May.
UE nu a fost niciodată”parte integrantă a istoriei Marii Britanii”
Uniunea Europeană nu a fost niciodată „parte integrantă a istoriei Marii Britanii”, a mai spus premierul britanic.Șefa Guvernului de la Londra vrea însă relații strânse cu Blocul comunitar în domeniul comercial și al securității.
„Uniunea Europeană nu ni s-a părut niciodată parte integrantă a istoriei noastre naționale”, a declarat Theresa May.
„Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Marii Britanii, astfel că nu va fi necesară impunerea de tarife la importuri și exporturi. Vrem să fim cel mai puternic prieten și partener al UE”, a subliniat May.
Premierul britanic a exprimat speranța semnării unui acord în materie de securitate cu Uniunea Europeană. „Avem ambiția de a colabora cât se poate de strâns cu UE pentru protejarea cetățenilor, pentru promovarea valorilor noastre și a securității pe continent”, a explicat Theresa May.